Puig Cornador (La Garrotxa) 10 de gener del 2010
Total de l’excursió: quatre hores i vint minuts (estimació aproximada)
L’excursió comença al costat del pont de Besalú (150 metres d’altitud). Aquest pont fou construït al voltant de l’any 1200 però trencat i refet moltes vegades, l’any 1939 volat parcialment i als anys 1940-50 refet, afegint-hi la torre central, que a mig segle XIX fou eliminada per que obstruïa el pas de vehicles grans. Es pren la carretera asfaltada que duu al mas Candell i Pitrer i a Sant Ferriol, coincidint amb el GR 2. Es deixa a l’esquerra una pista.
10’ – Cruïlla a on deixem la pista a Sant Ferriol (potser hi ha la Creu de Caudell). Poc després es va per l’esquerra, deixant el GR 2 i el camí del mas Pitrer. Segons els historiadors, en aquest prat de la Garrotxa fou on “s’inventà” la masia, com a forma d’explotació del territori, en cases en un espai no molt gran i vulguen ser autosuficients. Pista en suau pujada per dins l’alzinar.
10’ – Es traspassa un camí en diagonal, es fa un revolt i es surt momentàniament del bosc.
10’ – Es retroba el GR 2 que ve de la dreta, Hi ha un pedró (de la Vera Creu?)
5’ - Runes de l’Ametller (260 metres). S’acaba la pista, cal seguir el GR 2 cal el Sud, per zona conreada, passada aquesta el GR segueix un corriol per dins el bosc seguint la carena. Es veu algun grèvol.
20’ – Pista que puja de Juinyà. Es torna a abandonar el GR i es segueix per la carena per la pista més fressada.
20’ – Collet de la Serra (400 metres). Un rètol indica, a la dreta, un bonic corriol perfumat de romaní i garric...
10’ – Puig Cornador (451 metres). Vèrtex. Capella del Sagrat Cor (de l’any 1901) sense interès. Panorama sobre Besalú i l’Alta Garrotxa. Es baixa per l’altre punta, per la pista que puja a la capella, revoltant el turó. Vistes al Sud.
10’ – Cruïlla, es deixa a l’esquerra la pista que torna al coll de la Serra i planejant es va al
5’ – Coll del Bruc ( 415 metres), es va recte, deixant la pista que baixa a Ossinyà.
5’ – Una altre pista que baixa a la dreta.
10’ – Cruïlla, es va recte en lleugera pujada, per sota un collet, seguint el vessant oriental.
5’ – Font del Conc, a penes visible.
5’ – Nova cruïlla, un rètol indica el camí de la
5’ – Font de Planells o Planelles, molt interessant, voltada d’alzines. Es torna enrere, a la cruïlla.
15’ – Es deixa a l’esquerra el camí de can Badia. Es fa una marcada giragonsa amb bona panoràmica.
15’ – Una fita marca l’entrada d’una drecera. Cent metres després retrobem la pista i seguim per la dreta. Runes de l’Om. S’abandona la pista i es va per un corriol, que la traspassa i arriba a
5’ – Sant Ferriol (369 metres). Santuari marià del segle XVII, sobri i esvelt, amb un gran atri. El santuari, l’hostal i algunes masies properes, formen la “capital” del municipi, amb el nom de Sant Ferriol (abans parròquia de Besalú). El bosc de pins i alzines deixa pas a les oliveres i xiprers que envolten la font (de l’any 1649), les taules i bancs i els focs. Un prat al Nord ofereix panorama. Es surt entre la font i la placeta, hi ha l’indicador del PR-C 24 (blanc i groc) que portaria a Besalú. Comença un camí bonic però pedregós. Es traspassen cinc pistes.
30’ – Es surt a un revolt, a la vora de la cabanya del Viver. Cal abandonar el PR (inútil per mal marcat) i es segueix la pista planera, paral·lela i una mica per sobre del riu Fluvià. Al pla del Rostoll (rètol) es deixa el camí a un club eqüestre. Una pujada dura, però curta i s’arriba a la
55’ – Cruïlla, a la vora del mas Pitrer on s’ha passat al començaments de l’excursió.
10’ – Pont de Besalú.